2012. október 2., kedd

Az internet szabadsága

Az internet mára az egész világot behálózza, azonban az nem mindegy, hogy a felhasználó honnan próbál hozzáférni - nagy különbségek vannak országoktól függően.


Az elvégzett kutatás


Egy nemrég elvégzett kutatás - a Freedom House szervezet által - egy rangsort állított fel 47 ország között, az országok internetes szabadságát figyelembe véve. Több, mint egy évet felölelő adatokat dolgoztak fel 2011. január és 2012 májusa között. Ez a felmérés három szempont alapján rangsorolta a figyelembe vett országokat.

  • internet hozzáférése kormányzati és gazdasági szempontból,
  • a különböző tartalmak elérhetősége és szűrése,
  • valamint a felhasználó jogok figyelembe vétele.


A lista elején, az 5. helyen végzett országunk, ami igen kiemelkedő helyezésnek számít, figyelembe véve azt, hogy olyan nemzeteket előztünk meg, mint Svájc, Olaszország és Egyesült Királyság. Az első 4 helyen lévő ország pedig az Egyesült Államok, Németország, Ausztrália és Észtország.


Magyarország = szabad internet?


Magyarország ezt a minősítést megérdemelten kapta, több szempont is ösztönzi az embert az internet használatára. Nincsen cenzúra, azt olvas a felhasználó, arra keres rá, amire akar. A közösségi oldalak nagy számban jelen vannak, támogatottak, bárki indíthat saját blogot is és véleményét szabadon leírhatja. Magyar nyelven is sok mindent el lehet érni, a főbb oldalak nem igényelnek idegen nyelvi tudást. Számtalan hírportál található, az ember könnyedén juthat bármilyen információhoz, amit igényel.

Az sem elhanyagolható, hogy bárki könnyen igényelhet magának internetet távközlési szolgáltatóktól, a sávszélesség nincs korlátozva - azt azért meg kell említeni, hogy a sávszélesség összehasonlítva például az Egyesült Államokkal még gyerekcipőben jár. Ott már hamarosan indul a Google egy új szolgáltatása, a Google Fiber, ami jelentős megnöveli majd az internet sebességét a felhasználói számára.

Hozzáférhetőség szempontjából is fontos, hogy Magyarországon az internet elég olcsó. Külföldön, sokkal drágábban, három-, négyszeres áron lehet hozzájutni. Erre épül az - egy hazánk imidzsét nem éppen pozitív módon reklámozó - új-zélandi Flip cég reklámkampánya is. 


A rangsor végén...

A rangsor legvégén természetesen Kína és a Közel-Keleti országok végeztek (Irán, Szaud-Arábia stb...). Ezekben az országokban még ma is kormány által felügyelt és cenzúrázott módon tudnak az ott lakó emberek internethez jutni. Sajnos egyelőre remény sincsen számukra, hogy a közeljövőben ebben változás álljon be. Viszont náluk is megemlíthető pozitív hozzáállás, hogy még így is egyre több és több emberhez jut el a világháló használatának lehetősége. 


Forrás:
Magyarország az ötödik az internet szabadságát tekintve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése