2013. január 15., kedd

Apple Maps - az elhamarkodott lépés

A Google Maps-t mindig is előszeretettel használták, útbaigazítás, feltérképezés céljából - akár számítógépről, akár okostelefonról van szó. Egy idő után azonban az Apple megelégelte, hogy még az ő termékeiken is egy Google termék van előnyben. Így megszületett az Apple Maps.


Ez döntés azonban nem feltétlen volt helyes. Természetesen hosszútávon valószínűleg sikeres üzleti pályát fog befutni:

  • a Google Maps használata már nem támogatott, ennek alkalmazására nincs lehetőség, így a a legnagyobb vetélytárs kiesett
  • a kezdeti hibák valószínűleg idővel megoldódnak, de jelenleg nagy gondokat okoznak.

Az elhibázott módszerek


Mivel saját adatbázisból dolgoznak, sok esetben hibásak a térképek. Van, ami rosszul van kategorizálva vagy elnevezve, és néhány országban jelenleg emiatt még teljesen használhatatlan. Az amerikai területek jól vannak elkészítve, tehát ott nem is lesz zúgolódás, de például Magyarországon még fennakadást okozhat használata. Természetesen nem eszik olyan forrón a kását. Ahol a térképezés jó, ott keresés, megjelenítés , navigáció nem okoz gondot. Az útvonalak tekintetében - általában - jó és gyors útvonalakat ad meg. Sokszor viszont hosszabb úton irányítana el minket - szemben a Google Maps-szel.


Az eltúlzott grafika


Kialakítás, grafika tekintetében se hoz sok újdonságot. A térkép hasonló felépítésű a vetélytársához, sokszor ugyanaz a séma, csak éppen lekerekített forma sokkal jellemzőbb, valamint a zsúfoltabb megjelenítés. A sokszori kifinomultabb ábrázolás így zavaró is lehet, nem szabad elfelejteni, a térkép azonban egy használati tárgy, aminél az elsődleges szempont a praktikum. 

A problémák a megjelenés utáni hetekben sorra jelentkeztek, néhány frappánsat az index össze is gyűjtött - a galéria innen elérhető

A cég nem is volt elégedett a kritikákkal, amiknek egyik legnagyobb mutatója, hogy kirúgták, hogy az Apple Maps tervező részlegének vezetésért felelő személyt, Richard Williamsont. 

Az alábbi videó csak egy példát mutat be a két alkalmazás - Google Maps és Apple Maps - között: ha szükségünk lenne hirtelen egy orvosi ellátásra. A végeredmény eléggé érdekes.


Ahogy föntebb is írtam, idővel nyilván az Apple Maps is kinövi magát és felér vetélytársaihoz, de addig is egy mellényúlás volt ilyen állapotban kiadni egy olyan cégnek, ahol mindig a tökéletességre hajtanak.


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése