2013. január 14., hétfő

Farmville feltámad a poraiból

Pár éve, egy egyszerű kis farmos játék világsikere tett szert. Nemrég megérkezett a folytatása, valószínűleg a készítők fejében a Zyngánál ugyanez a cél járt.

A kezdet


Az első része 2009. júniusában indult el a Facebookon, és az év végére hatalmas sikert ért el: több, mint 100 millió játékos volt regisztrálva, és ennek több, mint háromnegyede aktívan játszott is vele. Egyszerű volt használata, könnyed kis stratégiai játék, a közösségi játékstílusra épített -küldj ezt-meg-azt, cserébe én is küldök neked-, és ha az embernek csak 5 perce volt, akkor is ugyanolyan jól el tudta foglalni magát, mint az, aki 1-2 órákat ült előtte. A FarmVille-nek köszönhetően a Zynga nagy hírnévre tett szert, pedig már előtte is bőven jelen voltak a piacon. Egyre több és több "Ville" típusú játék kezdett elterjedni: FrontierVille, ChefVille, CastleVille... 

Megcsömörlik a szekér


Azonban a FarmVille-nek is megcsappant a népszerűsége, aminek okai több mindenre vezethetőek vissza:

  • a legtöbb felhasználó megunta a kis farmjának építgetését, már nem tartalmazott újdonságokat számukra;
  • miután elérte ezt a nagy felhasználói bázist, már nem volt hova terjeszkednie;
  • az okostelefonos hasonló alkalmazások előnyre tettek szert, ezzel a csak PC-n keresztül elérhető játékkal;
  • a fejlesztők egyre több, fizetéshez kapcsolódó szolgáltatást tettek bele, amik bár nem voltak kötelezőek, de mégis elüldözték a legtöbb felhasználót


Ezek hatására fokozatosan távolodtak el az emberek, törölték ki a farmjukat, aminek eredménye az lett, hogy 2011 nyarára több, mint a felére csappant az aktív játékosok száma, 30 millió emberre. Ami annak ellenére, hogy nagy szám, sehol nem volt az egykori dicsőségéhez.

Az új program


2012 júniusában kiderült, hogy a Zynga elkezdte a folytatás elkészítését, modern köntösbe bújtatva, és számtalan újdonsággal kiegészítve - elmondásuk szerint. Szeptemberben élesben is elindult, a Facebook felhasználói elkezdhették művelni az új farmjukat - és hogy miket váltottak valóra az ígéreteikből?

Újítások


A legszembetűnőbb változás az új külső: új grafikai motor és sokkal több 3 dimenziós részlet. Egyértelműen rágyúrtak az aranyossági faktorra is: ha enni kapnak az állataink, örömükben ugrálnak, mindegyik nagyszemmel néz ránk. A növények, fák, gyümölcsök is új dizájnt kaptak.



Szintén egy nagyobb újítás, hogy mostantól a learatott termékeinket elraktározhatjuk és receptek alapján, főzhetünk, süthetünk belőlük a nagyobb profit reményében. Citromból citromos vizet, ebből limonádét majd epres limonádét. Búzából lisztet, lisztből és fokhagymából fokhagymás kenyeret. A lehetőségek száma sok, ami valószínűleg az idővel még nőni fog.

Megjelentek a küldetések. Nem mindegy, mit mikor adunk el. Lehetséges, hogy megrendelést kapunk a várostól vagy csak a szomszéd kér meg minket, hogy segítsük ki. Szezonális küldetések, új pajták, épületek felépítése, tűzijáték gyűjtögetése - utóbbi a szilveszterhez kapcsolódó küldetéssorozathoz tartozott


Sikeres befektetés?


Egyelőre úgy néz ki, hogy igen. Több millióan játszanak, a régebbi játékosok visszatértek, hogy újra próbára tegyék farmos tudásukat. Pár hónapon belül biztosan kiderül, hogy a siker tartós-e, addig is a szorgos kis farmereken a cél, hogy minél többet kihozzanak a játékból.


Forrás:
Elérhető a Farmville 2 a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése