2013. január 14., hétfő

Közösségi portálok - mi a helyzet?

Magyarországon elsőként az iWiW ért el nagy sikert, majd utána a Facebook. Utóbbi még mindig a legnépszerűbb - legalábbis hazánkban. Külföldön már nem ez a helyzet, ha a fiatalabb generációt vesszük alapul. Annak ellenére, hogy a fiatalok, több, mint 55 százaléka a Facebook használatát alapvetőnek tekinti, a többség a Tumblr-t részesíti előnyben.




Tumblr



Már a 2007-es indulásánál is siker volt, ám fokozatosan nyert egyre nagyobb és nagyobb teret. A legutóbbi mérés szerint már több, mint 86 millió blogban keresgélhetünk. A legnagyobb előnye, amiért a legtöbben használják a könnyű kezelhetőség és átláthatóság, valamint a mikroblog jelleg. Bármikor bármit kitehet a saját üzenőfalára az ember, könnyen követhetsz másokat. Lényegében egy átmenetnek is fel lehet fogni a Facebook és Twitter között.
Gary Tan felmérése szerint a tizenévesek több, mint kétharmada rendszeresen használja a Tumblr-t, míg az idősebb generációban nem annyira elterjedt. Ez előrevetítheti a közösségi portálok jövőjét? Talán. Viszont bármikor jöhet egy új ötlet, ami nagy teret nyert és elsöpri ellenfeleit.

Instagram




Az Instagram ötlete jött, látott, győzött... majd vesztett? Amikor beindult nagy sikernek örvendett ez a - csak fotók megosztására szolgáló - közösségi portál. A Facebook-hoz hasonló "lájkolási" rendszere, az ismerősök keresése, valamint a fényképek csinosítására szolgáló alapvető eszközök elnyerték a kipróbálói tetszését. Azonban annak ellenére, hogy még ma is elég sokan használják, a kezdeti lelkesedés megszakadt. A most elvégzett felmérés szerint a fiatalok mintegy csak 21 százaléka használja, ami természetesen még mindig nagy szám, de a többi ismertebb közösségi portálhoz képest kevésnek mondható. Ennek talán oka lehet, hogy leginkább csak okostelefonokról érhető el, internetes portálja nincs is. Ami van, az is csak az alkalmazás letöltésére irányít minket.

Mi várható?


A felmérés megállapított egy olyan természetesnek vélt dolgot is, amit valószínűleg mindenki sejtett: a fiatalok, főleg a tizenévesek sokkal inkább használják és függnek a közösségi oldalaktól, mint idősebb társaik. Ez mit vetíthet előre a mostani óvódásokra? Valószínűleg még inkább függnek majd az internettől, és az világhálós kapcsolatoktól. Ám mindez még a jövő zenéje.


Forrás:
A tizenévesek nem Facebookot használnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése